Zlatarsko jezero

Prirodne lepote planine Zlatar, klisuru reke Uvac sa svojim meandrima i jezerima (Uvačko, Radoinjsko i Zlatarsko), šumske staze i cvetne livade kao i tradicionalno gostoprimstvo meštana ovog kraja, teško je približiti i opisati rečima.

Jedno od najvećih bogatstava ovog kraja predstavlja Zlatarsko jezero, poznatije kao Kokin Brod. Ovo jezero je smešteno na nadmorskoj visini od 880 metara i nalazi se u okviru Specijalnog rezervata prirode Uvac. U pitanju je veštačko jezero koje je nastalo 60-ih godina izgradnjom brane zarad potrebe Hidroelektrane „Kokin Brod“. Ova brana visoka je čak 83 metra, a dužine je 1.264 metara, te je kao takva najveća zemljana brana u Evropi.

Jezero sa svojom okolinom predstavlja prirodno stanište beloglavog supa. Rezervat ove ptice je nešto po čemu je ovo jezero poznato, iako ga osim toga krase brojne prirodne lepote koje vas neće ostaviti ravnodušnim.

Samo jezero je plovno celom površinom što zaljubljenicima u čamce omogućava uživanje, naročito u toku letnjih meseci. Osim toga, njegove divlje plaže će vas očarati i pružiti istinsko uživanje u lepotama prirode.

Ne propustite obilazak crkvi i manastira ovog kraja od kojih je najpoznatiji manastir Mileševa kao i manastir Dubnica, manastir Janja , novosagradjeni Manastir  Sv. Kozme i Damjana i brojne stare crkve kao sto je crkva-brvnara u Radijevićima, crkva-brvnara u Peti, crkva u Štitkovu podignuta na mestu nekadašnjeg manastira iz VII veka…

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na reci Mileševci , nedaleko od Prijepolja. Podigao ge je kralj Stefan Vladislav u prvoj polovini XIII veka, kao svoju zadužbinu a u njoj je i sam sahranjen.

Manastir predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Freske Mileševe se ubrajaju među najbolja evropska ostvarenja XIII veka, a od njih najpoznatiji je Beli Anđeo koja je u sklopu freske Mironosnice na Hristovom grobu. Pored Belog anđela, druga remek-dela su Bogorodica iz Blagovesti i Ktitorska kompozicija sa portretom kralja Vladislava. Ova dela predstavljaju najveće domete slikarstva tog doba u Evropi.

Manastir Dubnica koji je posvećen Svetoj Trojici, nalazi se u selu Božetići, na prostoru između Zlatara i Javora, pored puta Nova Varoš-Ivanjica u Eparhiji Mileševskoj. Sredinom XII veka ga je podigao Sveti Patrijarh srpski Gavrilo Rajić-Rašković (1595-1659), rodom iz sela Štitkovo.

Manastir Janja, nalazi se u selu Rutoši u Opštini Nova Varoš. Manastir pripada Eparhiji Mileševskoj i posvećen je Pravednim roditeljima, Presvete Bogorodice, Joakimu i Ani.

Nedaleko od jezera, u pravcu prema Priboju, nalazi se jedno od značajnijih banjskih termomineralnih lečilišta. Ovo lečilište, po kome je i mesto dobilo naziv Banja (Pribojska banja), leži na 530 do 550 m nadmorske visine okruženo planinama Starovlaške visije, što ga čini i vazdušnim lečilištem.

Banja je mesto izvora termomineralne vode, temperature 38°C (stepeni celzijusa). U Banji postoji stacionar sa velikim  i tri mala bazena kao i privatni veliki bazen na mestu nezavršenog hotela.

U Banji kod Priboja, nalazi se i Manastir Sv. Nikole, jedan od najstarijih u Raškoj oblasti. Manastir je građen za vreme Nemanjića, otprilike kad i manastir Mileševa. Tokom, skoro deset vekova postojanja, ovaj manastir je jedno od najznačajnijih središta srpske duhovnosti. 

Manastirski kompleks čine tri crkve: sv. Nikole, Uspenja presvete Bogorodice, sv. Ilije, dva konaka i ostaci manastirskog bedema i kule.

Ono sto ce oduševiti sve prave gurmane i naterati ih da se iznova vraćaju ovom kraju, jesu tradicionalni specijaliteti po kojima su ovi krajevi nadaleko čuveni: zlatarski sir i kajmak, domaći kačamak, jagnjetina, pita od heljde, zlatarska pita sa kiselim mlekom, domaća pršuta kao i brojna druga ukusna jela koja ce zadovoljiti i najprobirljivije ukuse.

Boravak na Zlatarskom jezeru moze vam pruziti nezaboravan odmor. Izaberite nešto od brojnih aktivnosti koje ovo mesto pruža, kao što su izleti u prirodu, pešačenje prelepim stazama i terenima kao i jedna od najzanimljivijih atrakcija- krstarenje Zlatarskim jezerom i panoramsko razgledanje neverovatnog kanjona reke Uvac.

Zlatarsko jezero će vam pruziti sve ono najlepse što naša zemlja ima da ponudi.

Dodjite i uživajte!